lauantai 23. toukokuuta 2020

Maailman kilpikonnien päivä

Tiesittekö, että tänään on kansainvälinen kilpikonnien päivä? :) Itsekin olin unohtaa tämän tärkeän päivän, ellei eläinketju Faunatar olisi siitä eilen Instagram-tilillään muistuttanut! Kävin Faunattaren kotisivuilla vähän etsimässä lisätietoa aiheesta paitsi teitä myös itseäni varten.

Yhdysvaltalainen kilpikonnien suojeluun keskittynyt American Tortoise Rescue -yhdistys perustettiin vuonna 1990 kaikkien maa- ja vesikilpikonnien suojelemiseksi. Nyt yhdistys juhlii jo 20-vuotista kansainvälistä kilpikonnapäivää, jota perinteisesti vietetään vuosittain 23.5.

Monissa maissa salakuljetettuja kilpikonnia myydään aivan liian paljon internetissä tai suoraan kaduilla ja toreilla ”auton takaluukusta”. Yhdysvalloissa on monia järjestöjä ja löytöeläintaloja, jotka ottavat hoiviinsa paitsi luonnossa loukkaantuneita luonnonvaraisia kilpikonnia myös laittoman kaupan tai välinpitämättömän hoidon kynsistä pelastettuja yksilöitä. Siksi American Tortoise Rescue kannustaa paikallisia kilpikonnafaneja adoptoimaan eläimen joltain pelastavalta taholta, sillä Yhdysvalloissa on paljon kodittomia kilppareita.
Täällä Suomessa kilpikonnien myynti on hallitumpaa, sillä myytävillä eläimillä pitää olla viralliset paperit, joilla todistetaan sen laillinen alkuperä. Silti valitettavasti tännekin salakuljetetaan eläimiä, joita myydään mm. internetissä.

Oma ongelmansa on tietysti sekin, miten pienenä ja suloisena hankitut vesikilppareihin kuuluvien punakorvakilpikonnien poikaset kasvaessaan vaativat kookkaan paludaarion ja aktiivista hoitoa. Lajin hoidon vaativuus on päässyt monet yllättämään ja johtanut siihen, että lajin yksilöitä on täälläkin hylätty luontoon. Joidenkin lähteiden mukaan punakorva voi jopa selviytyä Suomessa. Tämäkin on sinällään ongelmallista, sillä punakorvakilpikonna on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n tasolla.

Toisin kuin rapakon takana Suomen luonnossa ei esiinny kotoperäisiä kilpikonnalajeja. Terraarioeläiminä ne sen sijaan ovat hyvin suosittuja. Kilpikonnan ostamista suunnitellessa tiedon hankinnalla on suuri merkitys. Lisäksi luotettava myyjä osaa kertoa eri lajien eroista, hoidosta ja eri lajeille vaadittavista papereista. Hän pystyy todistamaan myynnissä olevien eläinten alkuperän ja kertoo avoimesti, mistä ja miten eläin on tullut hänen luokseen myyntiin. Näin oli myös oman kilpikonnani kohdalla: myyjä vastasi kaikkiin kysymyksiin asiantuntevasti ja antoi minulle CITES-todistuksen, joka kertoo siis siitä, että Edi on tuotu laillisesti maahan.
Kilpikonnaa voi luvan kanssa kutsua eläväksi fossiiliksi, sillä nämä ihanuudet elivät jo 200 miljoonaa vuotta sitten. Nyt aivan liian moni niistä uhkaa hävitä mm. elinympäristön tuhoutumisen, salakuljetuksen ja ilmastonmuutoksen vuoksi. American Tortoise Rescuen mukaan asiantuntijat puhuvat skenaariosta, jossa maa- ja vesikilpikonnat katoavat luonnosta seuraavien 50 vuoden aikana. Yhdistys loi ja lanseerasi kansainvälisen kilpikonnapäivän kunnioittaakseen sekä jakaakseen tietoa eläimistä.

Paitsi kilppareiden myös muun luonnon suojeluun sisältyy sekin, että ihmiset huolehtivat hiilijalanjäljestään ja suosivat kestävän kehityksen tuotteita. Näin toimittaessa ollaan askeleen lähempänä tilannetta, jossa kilpikonnatkin ovat osa maailman monimuotoista eläimistöä vielä kaukana tulevaisuudessa.

Alkuperäisen Faunattaren jutun voit lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)