sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Maaliskuun lukusaalis

Tänään eletään maaliskuun viimeistä päivä, mikä tarkoittaa, että on maaliskuun luettujen kirjojen arvostelun aika. Ensin on vuorossa kirja, jota aloin lukea jo viime kuun puolella:
Brian J. Robb: Johnny Depp – Kapinallinen
Kaksi asiaa on pysynyt Johnny Deppin pitkäaikaisen uran ajan muuttumattomana: hänen viehtymyksensä kummallisiin, mutta särmikkäisiin rooleihin ja "maailman seksikkäimmän miehen" imagonsa. Nyt hän on saavuttanut kaiken mahdollisen. Menestys ei ole kuitenkaan tullut helposti.

Johnny Depp – Kapinallinen kertoo hankalien tunteiden kanssa painiskelevasta nuoresta, jota vaikea lapsuus ja päihdeongelmien värittämä teini-ikä eivät valmistaneet sydäntenmurskaajan rooliin tai julkisuuteen. Miehen elämään mahtuu hurjia tempauksia, romanttisia seikkailuja sekä levottomia naissuhteita mm. näyttelijä Winona Ryderin ja supermalli Kate Mossin kanssa. Kirja luotaa pintaa syvemmältä näyttelijän uraa sekä hänen rohkeita ja vaativia roolivalintojaan, jotka kertovat Deppistä paljon niin näyttelijänä kuin ihmisenä. 

Luin tämän ystävältäni lainassa olevan kirjan jo toistamiseen. Ensimmäisen kerran tartuin kirjan teini-ikäisenä, joten ehkä päivittäminen olikin paikallaan. Teos julkaistiin Suomessa jo vuonna 2007, joten sen jälkeen ilmestyneitä elokuvia ei tietenkään tässä millään tapaa kerrottu. Muuten Deppin tekemät elokuvat olivat kyllä hyvin esillä; niistä kerrottiin hyvinkin yksityiskohtaisesti – toisin kuin yksityiselämästä, jota mies suojeleekin parhaansa mukaan.

Olen lukenut lempinäyttelijästäni toisenkin elämäkerran, joka on Kapinallista tuoreempi. Siitä tavallaan pidinkin enemmän. Kapinallisessa on jonkin verran asiavirheitä, minkä lisäksi suomennos ärsytti minua suunnattomasti. Se oli mielestäni hieman hutiloiden tehty. Miehen faneille tätä kuitenkin suosittelen. 3/5

Elämäkerran jälkeen siirryin esseistä koottuun kirjaan:
Roxane Gay: Bad feminist
Bad feminist myllyttää valtakunnan näkemyksiä sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja identiteetistä ilman armoa. Oivaltavissa ja usein populaarikulttuurista ponnistavista esseissään Roxane Gay kertoo omakohtaisesti, millaista on kasvaa sekä olla nainen, musta ja feministi ihmisiä ympäröivän kulttuurin ristipaineissa.

Roxane Gayn Bad feminist on yhteiskunnallisesti hirmu tärkeä kirja. Se on nimittäin tarkka, osuva ja oivaltava kuvaus feminismistä sekä maailmassa vallitsevasta epätasa-arvosta. Gay ei kuitenkaan syyllistä eikä saarnaa, mutta saa varmasti näkökannoillaan monet ajattelemaan asioista eri tavalla kuin aiemmin. Teos on myös kirjoitettu helposti ymmärrettävästi ja välillä humoristisestikin; käy nimittäin ilmi, että Gay osaa nauraa itselleen ja virheilleen.

Bad feminist ei ehkä kestää aikaa siinä missä vaikkapa Minna Canthin teokset. Siitä huolimatta tämä on opettavainen ja ajattelemaan laittava kirja. Suosittelen lukemaan, vaikket feministi olisikaan! 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)