torstai 28. helmikuuta 2019

Helmikuun lukusaalis

Tämä kuukausi oli äänikirjojen kuukausi. En nimittäin saanut luettua loppuun ainuttakaan kirjaa, mutta kuuntelin kyllä jopa kaksi äänikirjaa! Ensin sain tämän viime vuoden lopulla kuunteluun ottamani helmen pois omalta listalta:
Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina (kuunneltu äänikirjana, lukijana Anna Saksman)
Kathy, Ruth ja Tom ovat oppilaita Hailshamin kodikkaassa sisäoppilaitoksessa Britannian maaseudulla. Siellä olevia lapsia suojellaan tarkoin ulkomaailmalta, ja heidät kasvatetaan uskomaan, että he ovat erityisiä ja että heidän hyvinvointinsa on erittäin tärkeää. Miksi he oikeastaan ovat siellä?

Vuosia myöhemmin 31-vuotiaan Kathyn muistoista muodostuu unohtumaton tarina siitä, miten he kolme pikkuhiljaa ymmärtävät totuuden onnellisesta lapsuudestaan ja heitä odottavasta tulevaisuudesta.

Elokuvaksikin tehty Ole luonani aina on yhtä aikaa poliittinen romaani ja futuristinen trilleri. Sisimmältään se kuitenkin on koskettava kuvaus lapsuuden lopusta ja elämänmittaisen valheen paljastumisesta.

Kirjassa selviää, miksi Kathya, Ruthia ja Tommya odottaa jo ennaltamäärätty kohtalo; kyse on eräänlaisesta vaihtoehtohistoriasta, siitä, mikä olisi voinut olla mahdollista. Tämä selviää kuitenkin vasta, kun kirjassa on edetty sadan sivun verran.

Olin lukenut ylistäviä arvosteluja tästä Ishiguron kirjasta, josta hän voitti vuonna 2017 kirjallisuuden Nobel-palkinnon – varmasti täysin oikeutetusti! Kuunneltuani teoksen todella ymmärrän, miksi tätä on hehkutettu. Ishiguro kirjoittaa kauniisti ja mukaansatempaavasti. Ole luonani aina oli mielestäni opettava kuunteluelämys, joka jäi pohdituttamaan vielä hetkeksi aikaa. Tutustun mielelläni muihinkin kirjailijan teoksiin! 5/5

Vaikuttavan elämyksen jälkeen otin kuunteluun hyvin erilaisen teoksen:
Minna Canth: Ompelija (kuunneltu äänikirjana, lukijana Elina Knihtilä)
Novellissa Ompelija kauppaneuvoksen tyttären ja ompelijan elämät risteytyvät yllättävästi.

Novelli julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen Kuvalehdessä vuonna 1894. Kuuntelemieni äänikirjojen tarjoaja Storytel juhlistaa Minna Canthin 175:ttä juhlavuotta julkaisemalla neljä kirjailijan novellia äänikirjoina. Ompelija on niistä kolmas. Olen kuunnellut aiemmin naisen novellit Lain mukaan ja Kodista pois.

Osallistun novellilla myös Joka päivä on naistenpäivä -kirjahaasteeseen, jonka ovat kehitelleet Mitä luimme kerran -blogin Laura ja I read like Phoebe runs -Instagram-tiliä ylläpitävä Mira.

Ompelija oli aiempien Canthin novellien mukaan mahtavaa kuunneltavaa! En viitsi kauheasti kertoa juonesta, jos joku teistä haluaa tutustua tähän novelliin. ;) Sanon sen verran, että kahden naisen elämässä oli yksi yhteinen tekijä. Ompelijassa oli vain yksi huono puoli: se oli liian lyhyt! :D 4/5

(Tämä on ajastettu.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)