torstai 31. tammikuuta 2019

Tammikuun lukusaalis

Sain viimeinkin luettua erään kirjan, jota aloin lukea jo viime kuussa! Se teos on tämä:
Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät
Alussa on pieni perhe: Joe, Alina ja vastasyntynyt Samuel. Joe on amerikkalainen neurotieteilijä, joka yrittää edetä urallaan uudessa kotimaassaan Suomessa. Alina taas on jättänyt opintonsa ja keskittyy hoitamaan Samuelia kotona.

Vuosia myöhemmin Joe elää palkittuna huippututkijana Yhdysvalloissa uuden, onnellisen perheensä ympäröimänä. Toisella mantereella aikuisuuden kynnyksellä tasapainoileva Samuel etsii paikkaansa. Kun sopiva ideologia ja yhteisö viimein löytyvät, mikään ei voi enää pysäyttää häntä. Isänsä tapaan hän on valmis tekemään vaikeitakin ratkaisuja oikeaksi uskomansa asian takia.

Minulla on tästä lukuelämyksestä jotenkin ristiriitainen olo. Tavallaan pidin kirjasta, tavallaan en. Kun otin kirjan käteeni, uppouduin sen syövereihin täydellisesti. Kuitenkin joka kerta kun laskin sen käsistäni, en millään meinannut jatkaa lukemista. Ehkä se oli hieman liian tieteisfiktiivinen minun makuuni. Kauniita ja haikeitakin hetkiä kirjassa kuitenkin oli. Ne olivat juuri se syy, miksi jatkoin lukemista.

Olen lukenut aiemmin Valtoselta yhden kirjan, Tasapainoilua, josta pidin. Tasapainoilua ja He eivät tiedä mitä tekevät eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Siinä missä Tasapainoilua-teoksessa oli yksi selvä teema, He eivät tiedä mitä tekevät -kirjassa niitä oli kolme. Se teki kirjasta hieman rönsyilevän; tuli olo, että samaan kirjaan on ahdettu liikaa teemoja. Kyllä teos silti mielestäni Finlandia-palkintonsa ansaitsi. 3/5

(Tämä on ajastettu.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)