maanantai 31. joulukuuta 2018

Joulukuun lukuelämykset

Taas ollaan siinä vaiheessa vuotta, että olemme jo huomenna vuodessa 2019! Ihan uskomattoman nopeasti hurahti tämäkin vuosi!

Nyt on kuitenkin taas perinteisen kirja-arvostelun aika. Tämä kuu oli siitä poikkeuksellinen, etten saanut luettua loppuun ainuttakaan kirjaa. Sen sijaan kuuntelin erään äänikirjaan. Se on tämä:
Minna Canth: Kodista pois (kuunneltu äänikirjana, lukijana Elina Knihtilä)
Novellissa Kodista pois kauppiaan tytär Fanny joutuu pohtimaan, paljonko kannattaa välittää muiden puheista.

Kodista pois ilmestyi ensimmäisen kerran Valvoja-lehdessä vuonna 1893. Kuuntelemieni äänikirjojen tarjoaja Storytel juhlistaa Minna Canthin 175:ttä juhlavuotta julkaisemalla neljä naisen novellia äänikirjoina. Kodista pois on niistä järjestyksessään toinen. Olen kuunnellut aiemmin äänikirjan Canthin novellin Lain mukaan, jonka arvostelun pääsee lukemaan tästä.

Osallistun tällä novellilla myös Joka päivä on naistenpäivä -kirjahaasteeseen, jonka ovat kehitelleet Mitä luimme kerran -blogin Laura ja I read like Phoebe runs -Instagram-tiliä ylläpitävä Mira.

Pakko muuten hehkuttaa näiden novellien kuvituksia. Ne on tehnyt dj:nä ja kuvittajana toimiva Taika Mannila. Niin mahtavia!

Pidin Lain mukaan -novellista; tästä pidin vielä enemmän. Vaikka novelli oli alusta loppuun mukavaa kuunneltavaa, eniten pidin sen loppuratkaisusta, joka varmasti antoi toivoa 1800-luvun lopulla eläneelle naissukupuolelle. Novelli myös opettaa, että on ihan sallittua tehdä kuten itse tahtoo, vaikka muut olisivat eri mieltä.

Minulla on kuuntelulistalla vielä kaksi muuta Canthin novelleista tehtyä äänikirjaa. Kolmatta alan kuunnella heti, kun saan tämänhetkisen äänikirjan pois alta. 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)