lauantai 30. kesäkuuta 2018

Kesäkuun lukuelämykset

Tämä kuu oli jostain syystä kiireinen niin työn kuin vapaa-ajankin tiimoilta, etten saanut luettua kuin yhden kirjan. Lukuvuorossa oli tämä teos:
Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat
Ifemelu ja Obinze rakastuvat teini-ikäisinä Nigeriassa, mutta sotilashallinnon alaisessa maassa ei ole heille tulevaisuutta. Kaunis ja sanavalmis Ifemelu pääsee opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Obinze yrittää seurata häntä, mutta päätyy laittomana siirtolaisena Lontooseen.

Tasapainoillessaan amerikkalaistumisen ja afrikkalaisen identiteetin välillä Ifemelu katkaisee yhteyden Obinzeen. Hänestä kasvaa vihainen nuori nainen, joka kirjoittaa rotuaiheista blogia. Yhdysvalloista Ifemelu löytää ystäviä, rakkautta ja intohimoa. Kun hän lopulta palaa synnyinmaahansa, hän tapaa Obinzen menestyneenä perheenisänä. Vasta silloin he joutuvat elämänsä suurimman valinnan eteen.

Luettuani takakannen juonen tiesin heti, miten Kotiinpalaajat päättyy. Sitä en kuitenkaan tiennyt, että kirja olisi pienoinen pettymys lukuelämyksenä – se oli ajoittain niin tylsä, että olin jossain vaiheessa jopa jättämässä lukemisen kesken. Kotiinpalaajat ei vedä vertoja Adichien aiemmin lukemilleni kirjoille Puolikas keltaista aurinkoa ja Purppuranpunainen hibiskus. Se ei silti ole huono kirja, vaikka hieman latteaksi omasta mielestäni jäikin. Kotiinpalaajissa oli hyvässä suhteessa niin hyviä kuin huonoja hetkiä. Kuten kirjan juonikin jo osoittaa, tarina päättyy onnellisesti.

Niin laimea lukuelämys tämä ei kuitenkaan ollut, ettenkö tarttuisi Adichien muihinkin teoksiin. Haluaisin lukea hänen kirjoistaan ainakin Huominen on liian kaukana -novellikokoelman ja englanninkielisen teoksen Why we all should be feminists. 3/5

2 kommenttia:

  1. Minullakin on samanlainen fiilis tuosta Kotiinpalaajista, aiemmat Adichien kirjat tekivät suuremman vaikutuksen ja Kotiinpalaajat meinasi jäädä minullakin kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, onpas "huojentavaa" kuulla! Olin nimittäin lukenut muiden arvioita Kotiinpalaajista; ne olivat lähes kaikki ylistäviä.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)