tiistai 1. toukokuuta 2018

Huhtikuun lukuelämykset

Huhtikuun lukuelämykset tulevat poikkeuksellisesti vasta näin toukokuun ensimmäisenä päivänä. Viime kuussa sain paitsi luettua yhden kirjan myös kuunneltua kaksi äänikirjaa, minkä vuoksi minun piti etsiä kuvitus internetistä. Aloitetaan toisesta äänikirjasta:
Reijo Mäki: Vares – Kolmijalkainen mies (kuunneltu äänikirjana, lukijana Ville Tiihonen)
Kun menestynyt aikuisviihdetähti katoaa, Vares pääsee tutustumaan Turun aikuisviihdemaailmaan pintaa syvemmältä. Aikuisviihdealan tähti Esa Jalkanen katoaa jälkiä jättämättä. Järkyttynyt puoliso palkkaa Vareksen selvittämään tapausta. Samaan aikaan menestyvä toimitusjohtaja Martti Lundberg löydetään varastohallista teräsvaijeriin hirttäytyneenä. Mikä on onnellisen miehen yllättävän itsemurhan taustalla?

Vareksen mieltä painaa myös novellikirjailija Luusalmi, joka liiallisen juomisen takia joutuu Kupittaalle hoitoon. Sairaalassa Luusalmi sekaantuu hämäriin liiketoimiin, kun maalaus nimeltä Kolmijalkainen mies vaihtaa omistajaa.

Tutkimukset kuljettavat Vareksen aikuisviihteen varjoisille kujille ja K18-studiolle. Hän saa käsiinsä niin kuumaa aineistoa, ettei se kestä edes punaisten lyhtyjen valoa. Monen viattomalta näyttäneen asian takaa alkaa paljastua likaista peliä ja yllättyviä yhteyksiä.

Kolmijalkainen mies oli tylsästä aiheestaan huolimatta mukava kuunteluelämys. Se on mielestäni myös yksi parhaimmista Vares-tarinoista.

Aiempien Vareksien tapaan tässäkin kirjassa kaksi eri tapahtumaa liittyvät loppujen lopuksi toisiinsa. Ainut asia, joka minua jäi tässä vaivaamaan, on, etten ole ihan varma, kuka Jalkasen katoamisen takana oli. 4/5

Siirrytään sitten lukemaani kirjaan:
Haruki Murakami: Kafka rannalla
Kun Kafka Tamura oli 4-vuotias, hänen äitinsä ja sisarensa häipyivät tuntemattomille teille. Siitä lähtien hän on asunut kahdestaan etäisen isänsä kanssa. Nyt Kafka täyttää 15 ja päättää karata kotoa. Takaraivossa jyskyttää isän julma profetia, mutta myös hatara toive äidin ja siskon löytämisestä.

Kuusikymppinen Nakata ei ole koskaan toipunut lapsena kokemastaan oudosta onnettomuudesta, jonka seurauksena hän menetti muistinsa täydellisesti. Hän ei osaa lukea eikä kirjoittaa, mutta osaa keskustella kissojen kanssa ja on siksi hyvä löytämään kadonneita kotikissoja. Erään kissan liikkeitä selvittäessään hän joutuu Koichi Tamuran eli Kafkan isän taloon. Sen jälkeen hänen yksinkertainen, rutiinien rytmittämä elämänsä suistuu raiteiltaan. Nakata joutuu pakenemaan.

Sekä Kafka että Nakata päätyvät Tokiosta Takamatsuun, eteläiselle Shikokun saarelle, ja heidän tarinansa nivoutuvat yhteen.

Murakamia on suositeltu minulle moneltakin eri taholta. Olisin halunnut ensimmäisenä tarttua Norwegian Woodiin, mutta sen ollessa lainassa päädyin Kafkaan rannalla. Teos oli välillä puuduttava, välillä veti puoleensa magneetin lailla.

Vaikka Nakata oli hieman yksinkertainen mies, hän oli tavallaan myös todella hellyttävä! Hän nousikin kirjassa ehdottomaksi suosikikseni.

Odotin juonen perusteella Kafkan rannalla olevan jännittävämpi kuin se oli. Ihan miellyttävä lukuelämys se kuitenkin oli. :) 3/5

Murakamin jälkeen siirryin äänikirjan muodossa ihan toiseen maailmaan:
Minna Canth: Lain mukaan (kuunneltu äänikirjana, lukijana Elina Knihtilä)
Novellissa Lain mukaan tehtailija Oppman tekee työmiehen vaimolle tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. 

Novelli ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1889! Storytel, jonka kautta kuuntelen äänikirjoja, juhlistaa Minna Canthin juhlavuotta julkaisemalla hänen neljä novelliaan äänikirjoina. Lain mukaan on niistä yksi.

Minna Canth oli minulle tietysti nimenä tuttu, mutta hänen teoksiinsa en ollut ennen tätä novellia tutustunut. Naisen sanotaan olleen 1800-luvun feministi; se on minusta kyllä oikein osuvasti sanottu!

Lain mukaan kuvaa pula-aikaa osuvasti. Työmies-Villen vaimo Maria vastustaa ensin Oppmanin tarjousta, mutta lopulta antaa periksi houkutukselle. Tuo päätös mullistaa sekä Marian että Villen elämän.

Minulla on myös Canthin kolme muuta äänikirjaksi julkaistua novellia odottamassa kuunteluvuoroaan. Lisää on siis tulossa! 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)