maanantai 19. helmikuuta 2018

Lemmikkinä kilpikonna

Olen monesti maininnut täällä blogissa rakkaan lemmikkini Edin. Se ei kuitenkaan ehkä ole kaikkein tavallisin lemmikki, sillä se on kilpikonna – tarkemmin sanottuna maakilpikonna. Se on lajiltaan nelivarvaskilpikonna, jollaisen olin aina halunnutkin.

Syitä, miksi halusin lemmikiksi juuri kilpikonnan:
Vaikka olen henkeen ja vereen koiraihminen, en jostain syystä koskaan lapsena haaveillut omasta koirasta. Sen sijaan muistan vieläkin, kun kysyin jo peruskouluikäisenä lemmikiksi kilpikonnaa. Koska en sellaista saanut, ostin sen itse aikuisena! :D

Kilpikonna on helppo lemmikki. Toisin kuin koiraa tai kissaa sitä ei ole pakko ulkoiluttaa. Tosin Edi viettää kevään tullen aikaa ulkona niin pitkälle syksyyn kuin lämpötilat sallivat. Kilpikonnan ruokinta on halpaa. En juurikaan osta kesällä Edille ruokaa kaupasta, vaan poimin kaikki luonnosta. Sen suurinta herkkua ovat voikukat, kurkku sekä apila ja viinirypäleet, joita tosin annan rajoitetusti. Ruokatarvikkeet kaupasta tulevat kuvaan loppusyksyllä, kun luonnosta ei saa enää kovin hyvin ruoka-aineita. Olen kyllä pakastanut mm. voikukkia ja maitohorsmaa, joita Edi on syönyt hyvällä ruokahalulla näin talvellakin.
Huomioita kilpikonnan luonteesta:
En tiedä muiden lemmikkikilpikonnasta, mutta ainakin tällä minun herrallani on välillä luonnetta! :D Se nimittäin osoittaa mieltään, jos olen vaikka ollut yön poissa kotoa. Joskus taas Edi käyttäytyy kuin koira seuraamalla minua kaikille ja pyytämällä rapsutuksia tai syliin, jossa se ei tosin kauaa viihdy. :) Edi myös osaa pummaamisen jalon taidon! :D
Kilpikonnan sopivuus lemmikiksi:
Kilpikonna sopii mainiosti vaikka allergiaperheeseen tai henkilölle, joka haluaa päästä lemmikin hoidon suhteen mahdollisimman helpolla. :D Perheeseen, jossa on taaperoikäinen lapsi, en sitä kuitenkaan suosittelisi. Kilpikonnat voivat nimittäin levittää salmonellaa, eikä pieni lapsi ymmärrä varmastikaan olla laittamatta sormia suuhunsa. Salmonellan leviämisen pelossa ei kuitenkaan kannata alkaa hysteeriseksi; hyvällä käsihygienialla pääsee jo pitkälle. Itse käytän aina hanskoja nostaessani Ediä, antaessani sille ruokaa tai siivotessani sen jätöksiä. Kannattaa myös pitää kilpikonnan ruokatarvikkeet – kalkit ja vitamiinit – erillään muista ruokatarvikkeista.

Kilpikonna on pitkäikäinen eläin, joka voi ilahduttaa omistajaansa parhaimmillaan jopa yli 50 vuotta! :)

Jos sinulle tuli vielä mieleen asioita, joita en huomannut tuoda tässä esille, kysy ehdottomasti! :)

2 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoista, en ennestään tiennyt kilpikonnista juuri mitään. Uskomatonta tuo pitkäikäisyys, 50 vuotta on aikamoinen ikä noin pienelle eläimelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se uskomatonta! Syyksi kilpikonnien pitkäikäisyyteen epäillään hidasta aineenvaihduntaa.
   Kiva, että pidit blogiaiheesta! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)