sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Joulukuun luetut

Nyt on aika kertoa tämän vuoden viimeiset lukemani kirjat! Ensimmäisenä arvosteluun pääsee ruotsalainen dekkari, jonka otin työn alle jo marraskuussa:
Mari Jungstedt: Meren hiljaisuudessa
Gotlannin syksy on vaihtunut talveksi ja ensilumi peittänyt maan. Teini-ikäinen Fanny katoaa matkalla ratsastustallilta kotiin.

Rikoskomisario Anders Knutasille ja hänen kollegoilleen Visbyn poliisissa muodostuu kuva yksinäisestä tytöstä, joka on joutunut kantamaan liian suurta vastuuta. Hänellä ei tunnu olevan ystäviä, mutta hän on tapaillut jotakuta salaa.

Knutas yrittää kuumeisesti päästä jäljille estääkseen uudet kauheudet. Paikalle ryntäävien toimittajien joukossa on myös Johan Berg, joka on turhaan yrittää karistaa mielestään Gotlannin rannat ja Emma Winarven.

Murhaaja oli todellinen yllätys ainakin allekirjoittaneelle! Jostain syystä Anders jäi hieman etäiseksi. Ehkä syy oli siinä, että  tässä kirjassa keskityttiin enemmän Johanin ja Emman salasuhteeseen, sen paljastumiseen ja teinityttö Fannyn kamalaan elämään. Ensimmäisen osan tapaan tämä Gotlantiin sijoittuva teos oli mieluisaa ja välillä jännittääväkin luettavaa. 4/5

Dekkarin lopetettuani siirryin ihan erilaisen teoksen kimppuun:
Tove Jansson: Viesti – Valitut novellit 1971–1997
Viesti-teokseen Tove Jansson on valinnut novelleja eri kokoelmistaan, minkä lisäksi kirjassa on kahdeksan kertomusta, joita ei ole julkaistu aiemmin. Novellit eivät jäsenny teoksessa kronologiseen järjestykseen, vaan kokoonpano on hauskasti uudenlainen. Elämäkerrallinen tausta on kokenut luovan muotoilun: moniin novelleihin heijastuu kokemuksia Janssonin lapsuudesta, sukulaisista, sota-ajasta, opiskeluvuosista sekä taiteilijan työn valo- ja varjopuolista.

En ole mitenkään kovin suuri novellien ystävä. En siis ole ihan varma, miksi tartuin kirjastossa saatavilla olevista Tove Janssonin kirjoista juuri tähän. Olen kuitenkin varma siitä, että aion jatkossakin tarttua ainakin hänen kirjoittamiinsa novellikokoelmiin; niin ihania nämä olivat! Suosikeikseni nousivat novellit Rakkaat enoni, Rakkauskertomus, Kevyt kantamus, Muistoja lainaksi ja Matkalla Rivieralle. Jos novellit tai Tove Janssonin tuotanto – tai vaikka molemmat – kiinnostavat, kehotan ehdottomasti tarttumaan tähän upeaan kirjaan! 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)