torstai 31. maaliskuuta 2016

Maaliskuussa lukemani kirjat

On taas aika listata, mitkä kirjat luin tässä kuussa. Maaliskuuhun mahtui niin dekkari kuin yksi muunkin lajin edustaja.

Ensimmäisenä tartuin pienen tauon jälkeen Vares-kirjaan:
Reijo Mäki: Vares – Lännen mies
Kolmen murhan sarja järkyttää Turun Martin kaupunginosassa. Kun tutkinta ei etene, paikallinen pizzamiljonääri palkkaa Vareksen yksityisiin murhatutkimuksiin. Varekselle työ sopii paremmin kuin hyvin, koska hän on muuttanut kesäksi murhapaikkojen lähelle putkiremonttia pakoon.

Saksassa maineikas entinen punaisen armeijakunnan terroristi vapautetaan vankilasta kohtalokkain seurauksin. Turussa sen sijaan joukko 1970-luvun vasemmistoradikaaleja kokoontuu muistelemaan menneitä kunnian päiviä.

Mikä merkitys on lännenelokuvajulisteella Vareksen kesäasunnon seinässä? Entä mistä Vareksen kämppäkaveriksi kytkykaupattu Lenin-papukaija on oppinut rääkymään "fasisti, fasisti"? Asuntoa ilmaantuu jakamaan myös hemaiseva pariutumisälytutkija, joka saa yksityisetsivän puntit tutisemaan.

Pidin Lännen miehestä todella paljon! Vaikka kirja ei missään vaiheessa ollut paria kohtaa lukuun ottamatta kovinkaan jännittävä, se piti otteessaan alusta loppuun. Suurin juonenkäänne tapahtuu vasta ihan loppumetreillä. Melkein 400-sivuista teosta oli koko ajan mielenkiintoista lukea. Lännen mies on yksi parhaista lukemistani Vares-dekkareista. 5/5

Vareksen jälkeen vuorossa oli ihan erilainen kirja:
Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa
Mariam on vain 15-vuotias, kun hänet lähetetään Kabuliin ja naitetaan itseään 30 vuotta vanhemmalle Rashidille. Hän aloittaa uuden elämänsä toiveikkaana, mutta vuosien kuluessa burqa kätkee alleen nöyryytykset, mustelman ja hiipuvan toivon lapsesta. Kabulissa 20 vuotta myöhemmin riehuvat taistelut murskaavat myös nuoren ja rakastuneen Lailan haaveet tulevaisuudesta. Hänestä tulee Rashidin toinen vaimo.

Afganistalaisnaisen kohtalosta määräävät miehet, sota ja talibanien hirmuhallinto. Mariamin ja Lailan välille kasvaa kuitenkin ystävyys, joka on näitä kaikkia vahvempi ja joka saa heidät yhä uudelleen taistelemaan toivon ja vapauden puolesta.

Rakastuin tähän kirjaan heti ensimmäisiltä sivuilta alkaen! Vaikka pidin paljon Hosseinin esikoisteoksesta Leijapoika, tästä kirjasta pidin vielä enemmän. Tämä oli todella tunteita herättävä lukuelämys.

Kirjassa on neljä osaa, joista ensimmäisessä kerrotaan Mariamin ja toisessa Lailan tarina. Kolmannessa osassa keskitytään molempien elämään saman miehen aviovaimoina. Neljäskin osa keskittyy vain Lailaan. Vaikka Lailan kohtalo Rashidin aviovaimona on ajoittain järkyttävääkin luettavaa, Mariamin elämä kiinnosti itseäni enemmän. Hän ei myöskään saa kirjassa yhtä onnellista loppua kuin Laila.

Jos erilainen kulttuuri kiinnostaa, tähän kirjaan on pakko tarttua! En yhtään ihmettele, että olen kuullut tästä kirjasta pelkkää hyvää – tämä kirja on loistava! Tämän luettuani totesin, että saan olla onnellinen siitä, että asun maassa, jossa nainen saa itse päättää elämästään. 5/5

(Tämä on ajastettu.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)