maanantai 31. heinäkuuta 2017

Heinäkuun luetut

Kuluvan kuun lukusaalis oli siitä poikkeuksellinen, että kumpikaan kahdesta lukemastani kirjasta ei ollut ulkomaisen kirjailijan aikaansaannos tai edes dekkari. Ensimmäinen tässä kuussa lukemani teos oli tietokirja:
Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta
Tove Jansson (1914–2001) on yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista; lisäksi hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle. Jansson oli monilahjakkuus – kuvataiteilija, kirjailija, kuvittaja, käsikirjoittaja, sanoittaja ja melkein mitä tahansa.

Tuula Karjalaisen kirjoittama elämäkerta asettaa Tove Janssonin pitkän, värikkään ja tuotteliaan elämän osaksi 1900-luvun historiaa ja osoittaa, miten hänen elämänsä ja taiteensa kietoutuivat tiiviisti toisiinsa sekä miten esim. Muumilaakso ja sen asukkaat syntyivät toisen maailmansodan aikoihin. Silloin kirjailijan itsensä piti paeta julmaa aikaa mielikuvitukseensa, jonnekin lempeämpään paikkaan.

Ihmisenä Jansson vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin sekä muutokseen – ei koskaan vallankumouksellisena lipunkantajana, vaan hiljaisena, mutta silti tinkimättömänä omien valintojensa mukaan eläjänä, eräänlaisena esimerkkinä.

Koska arvostan Tove Janssonia hänen arvojensa ja saavutustensa kanssa, tartuin tähän elämäkertaan innokkaasti. Onneksi ei tarvinnut pettyä! :)

Muumien luojana myös ulkomailla tunnetuksi tullut Tove Jansson oli ennen kaikkea kuvataiteilija. Toisaalta se ei varmaankaan ollut yllätys; myös hänen vanhempansa olivat kuvataiteilijoita. Uusia asioitakin sain selville tätä lukiessani. Tiesin hänen pitkästä parisuhteestaan taiteilija Tuulikki Pietilän kanssa, mutta en mm. sitä, että Tovella oli myös miessuhteita. Muumeihinkin liittyy pari asiaa, joita en nyt tietäisi, ellen olisi kirjaa lukenut. Teoksessa kerrotaan tietysti myös, mistä Tove sai idean muumeihin.

Tämä elämäkerta oli paitsi mahtava myös opettavainen lukuelämys! :) 5/5

Toven elämäkerran jälkeen siirryin Juha Itkosen kirjan pariin:
Juha Itkonen: Palatkaa perhoset
Antti Salokoski kirjoittaa musiikkiaiheista kirjaa Kaliforniassa, kun hän saa viestin, jossa häntä pyydetään ottamaan yhteyttä nuoruuden rakastettuunsa Suvi Vaahteraan. Sillä välin kun Suvi eli Summer Maple on keikkaillut ympäri maailmaa, Antti on jatkanut elämäänsä Suomessa, perustanut perheen ja menettänyt sen.

Ura on vaatinut Suvilta uhrauksia, mutta Leena-äiti on kulkenut rinnalla ja hoitanut tyttärentytärtään Rosaa. Välillä Leenasta tuntuu, että äidin rooli on jäänyt hänelle.

Vaikka Antti ja Suvi tekevät parhaansa unohtaakseen menneet, jokin heidän välillään pyrkii pintaan. Musiikki. Vartaloiden magneetit. Monesti hylätyt haaveet.

Palatkaa perhoset on jatko-osa vuonna 2005 ilmestyneelle kirjalle Anna minun rakastaa enemmän, joka on Itkosen teoksista ehdoton suosikkini. Anna minun rakastaa enemmän kertoo Suomen kaikkien aikojen suurimmasta rocktähdestä Summer Maplesta, hänen äidistään Leenasta ja entisestä poikaystävästään Antti Salokoskesta. Palatkaa perhoset -teoksessa kerrotaan, mitä heille kuuluu 10 vuotta myöhemmin.

Koska tosiaan pidän valtavasti Anna minun rakastaa enemmän -kirjasta, olin innoissani pari vuotta sitten kuullessani, että sille ilmestyy jatko-osa! Olen koettanut metsästää Palatkaa perhosia aiemmin pariinkin otteeseen paikallisesta kirjastosta, mutta se on niinä kertoina ollut lainassa. Käydessäni siellä puolisentoista viikkoa sitten olin iloinen huomatessani, että tämä kirja on viimeinkin lainattavissa.

Aloin innoissani lukea teosta. Nyt kun se on luettu, minun on todettava, että olen hieman pettynyt. Tämä ei ollut niin mukaansatempaava kuin Anna minun rakastaa enemmän. Suvi vaikutti entistä ärsyttävämmältä, Antti taas entistä naiivimmalta. Jotain koukuttavaakin kirjassa silti oli, koska sivuja oli vain pakko ahmia. Pidin teoksessa varsinkin kauniista loppuratkaisusta. 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)