tiistai 27. lokakuuta 2015

Synttärileipomukset

Tänään on se aika vuodesta, jolloin saan laittaa tuohon sivupalkkiin iäkseni 27 v. Miten nopeasti vuodet kuluvatkaan!

Lupasin toissapäiväisessä asukuvaesittelyssä, että palaan tänään ja huomenna hetkeksi synttäritunnelmiin. Ajattelin tänään esitellä leipomukset, joita kokkailin lauantaina. Huomenna olisi sitten synttärilahjojen vuoro.

Aloitan suolaisesta piirakasta. Päätin kokeilla Quiche Lorraine -nimisen kinkkupiirakan tekemistä. Siitä tuli tämän näköinen:
Piirakkaan tarvitaan:
  • 1 pkt piirakkataikinaa
TÄYTE
  • ½ pkt kinkkusuikaleita tai -kuutioita
  • (100 g purjoa)
  • ½ dl persiljaa hienonnettuna
  • (½ dl timjamia hienonnettuna)
  • 150 g emmentaljuustoraastetta
MUNAMAITO
  • 3 kananmunaa
  • 1 tlk ruokakermaa
  • 1 dl maitoa 
  • ½ tl mustapippuria
  • ripaus suolaa
1. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kauli sulanut taikina jauhotetulla leivinpöydällä pyöreäksi levyksi ja nosta se kaulimen avulla taikinaan.
2. Painele sitten taikinalevy vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele taikina haarukalla ja esipaista pohjaa 200 °C:ssa n. 10 min.
3. Laita kinkkusuikaleet tai -kuutiot kulhoon. Jos laitat purjoa, hienonna se halkaistuna ja huuhdottuna. Hienonna myös persilja ja timjami. Sekoita ainekset kulhossa ja lisää joukkoon puolet juustoraasteesta.
4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita joukkoon ruokakerma, maito ja loput juustoraasteesta.
5. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
6. Levitä esipaistetulle pohjalle kinkku-purjoseos ja kaada päälle munamaito.
7. Jatka paistamista uunin alatasolla n. 35 min, kunnes täyte on hyytynyt.

Sitten kun alkuruoka oli syöty, siirryimme jälkiruokaan. Tällä kertaa se oli melkeinpä bravuurikseni muodostunut jogurtti-mustikkapiirakka. Se näytti tältä:
Piirakan tekemiseen tarvitaan:
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1½ dl Oivariini juoksevaa
  • 2 kananmunaa
  •  1 dl vaniljajogurttia
  • ( ¾ tl sitruunankuorta)
TÄYTE
  • 3–4 dl mustikoita
  • (1 rkl perunajauhoja)
  • 1 kananmuna
  • 2 dl vaniljajogurttia
  • ½ dl sokeria
1. Sekoita kulhossa kuivat aineet.
2. Lisää Oivariini, kananmunat ja jogurtti. Mausta sitruunankuorella tai hienonnetulla kardemummalla. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. Kaada taikina uunivuokaan. Levitä löysähkö taikina pohjalle ja reunoille.
4. Ripota mustikat pohjataikinalle. Jos käytät pakastemustikoita tai vetisiä mustikoita, sekoita niihin ensin 1 dl perunajauhoja.
5. Yhdistä kananmunat, jogurtti ja sokeri. Kaada mustikoiden päälle.
6. Paista uunin alimmalla tasolla 200 °C:ssa 25–30 min tai kunnes piirakka on kypsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)